Astra Sport Bets

Astra Sport Bets - Pariuri Sportive de calitate

Bet365

Trei ani dupa tragedie

Comemorarile atacurilor teroriste de la Madrid, eclipsate de proteste.

Spania a comemorat ieri trei ani de la atacurile teroriste care au zguduit Madridul si intreaga lume la 11 martie 2004, dar atmosfera politica incarcata si confruntarea pe celalalt front, cu terorismul autohton al separatistilor basci, a eclipsat ceremoniile din capitala iberica.

Un monument in memoria victimelor atentatelor revendicate de extremistii isalmisti a fost inaugurat duminica de Regele Spaniei, Juan Carlos, in apropierea garii madrilene Atocha, locul in care, acum trei ani, au explodat o parte din cele zece bombe montate de teroristi la bordul a patru trenuri metropolitane pline cu pasageri. 191 de oameni - intre care 19 cetateni romani - au fost atunci ucisi si alte peste 1.800 de persoane au fost ranite.

Guvernul, criticat pentru „indulgenta” fata de ETA

Monumentul translucid, inalt de 11 metri, in forma de cupola cilindrica, a fost dezvelit in prezenta Regelui Juan Carlos, a Reginei Sofia, a premierului Jose Luis Rodriguez Zapatero si a mai multor ministri, la ceremonie fiind prezente si asociatii ale romanilor stabiliti in Spania. Evenimentul comemorativ a fost insa sufocat de proteste de amploare impotriva guvernului. Vineri si sambata, in zilele de dinaintea ceremoniilor indoliate de la Madrid, sute de mii de spanioli au iesit in strada la apelul opozitiei de dreapta pentru a protesta fata de „indulgenta” cu care executivul lui Zapatero i-ar trata pe teroristii autohtoni din ETA, organizatia care lupta pentru independenta Tarii Bascilor.

Comemorarea celor trei ani care s-au scurs de la cel mai sangeros atac terorist din istoria Spaniei a avut loc la aproape o luna dupa inceperea procesului celor 29 de presupusi autori ai atentatelor care au schimbat rezultatul alegerilor legislative si politica externa a Spaniei.

La momentul respectiv, guvernul de dreapta al premierului Jose Maria Aznar a atribuit atacurile separatistilor din ETA, insa in seara aceleiasi zile reteaua terorista al-Qaida a revendicat atentatele, afirmand ca acestea sunt pedeapsa Spaniei pentru participarea la razboiul din Irak. Atribuirea gresita - asupra careia Aznar a insistat in ciuda evidentelor - a dus, trei zile mai tarziu, la infrangerea partidului sau in alegerile de la 14 martie. La 18 martie, guvernul socialist proaspat instalat a dispus retragerea trupelor spaniole din Irak.

In memoriam

11.03 - Ziua Europeana a Victimelor Terorismului

Membrii Parlamentului European au decis, sambata, sa proclame 11 martie Ziua Europeana in Memoria Victimelor Terorismului, pentru a comemora vietile pierdute in urma cu trei ani la Madrid si in alte atacuri teroriste care au lovit de-a lungul vremii batranul continent. Multiplul atentat de la Madrid a fost cel mai sangeros act de terorism comis in Europa, dupa cel care a lovit zborul Pan Am 103 deasupra localitatii scotiene Lockerbie, sodat, in 1988, cu 270 de victime.

Blog Archive

Livescore Basebal: Trei ani dupa tragedie
Livescore Basebal: Trei ani dupa tragedie
Livescore Basebal: Trei ani dupa tragedie
Livescore Basebal: Trei ani dupa tragedie