Astra Sport Bets

Astra Sport Bets - Pariuri Sportive de calitate

Bet365

Chiriile vor creste, in medie, cu 15% in acest an

Proiectul de Lege a chiriilor, contestat atat de analistii imobiliari, cat si de ministrul Radu Berceanu

Pretul chiriilor la apartamente va creste si in acest an cu o medie de 15%, estimata de analistii imobiliari. Cresterea nu este deloc justificata, mai ales ca România a batut recordul, in ultimul timp
, la avântul pe care l-a luat valoarea chiriilor, in absenta totala a unei legi care sa reglementeze aceasta piata. In plus
, oferta nu poate acoperi cererea nici in urmatorii cinci ani.

„Chiriile vor fi foarte mari si in acest an, ceea ce va determina o jale totala pe aceasta piata, prin faptul ca tinerii abia intrati pe piata muncii nu vor reusi sa-si plateasca aceste dari“, ne-a declarat Gabriel Zamfir, presedintele Uniunii Nationale Imobiliare (UNIM). Acesta a precizat ca Legea chiriilor nu va fi aprobata in forma propusa de MTCT, pentru ca este „neconstitutionala“.

„Este o aberatie uriasa care afecteaza dreptul fundamental de proprietate. Nimeni nu poate impune pe ce perioada trebuie sa-si inchirieze un proprietar apartamentul“, a spus Zamfir, referindu-se la prevederea conform careia contractul ar trebui incheiat pe cinci ani.

Potrivit presedintelui UNIM, aceasta piata ar putea fi reglementata si ar exista un control al chiriilor, doar daca statul s-ar implica serios si ar crea legi care sa faciliteze constructia de locuinte destinate inchirierii. „Investitorii in astfel de imobile ar trebui sa beneficieze de anumite facilitati, sa fie scutiti de impozite si de TVA si, totodata, sa li se puna gratuit terenul“, a spus Zamfir.

Chiriile cresc in ritmul vânzarii apartamentelor
Dincolo de aprobarea sau nu a unei legi a chiriilor, intr-un viitor apropiat, un lucru este sigur: chiriile se vor mari si in acest an cu 10-15%, afirma si analistul imobiliar Radu Zilisteanu.

„Chiriile cresc intr-un ritm care urmareste ritmul vanzarilor de apartamente, care in prezent au un pret destul de ridicat. Spre exemplu, in Capitala, locuintele pot fi achizitionate la preturi cuprinse intre 1.000 si 2.500 euro pe metru patrat de spatiu construit, in functie de zona“, a declarat Zilisteanu. Astfel, pretul unei garsoniere in Bucuresti variaza inte 40.000-60.000 euro, in timp ce un apartament poate fi achizitionat cu 70.000 - 100.000 euro.
Nici Radu Zilisteanu nu este de acord cu Legea chiriilor propusa de MTCT. „Forma actuala limiteaza dreptul proprietarului la proprietate, care nu ar mai putea sa dispuna cum vrea de proprietatea sa“, a subliniat
analistul imobiliar.

Legea chiriilor, «proza halucinanta»
„Legea chiriilor”, inca in schita, reprezinta una din cele mai halucinante proze juridice posibile chiar si la noi, unde este cu neputinta sa se disocieze atat timp cat exista incompetenta si rea-vointa“, a declarat Artur Silvestri, analist imobiliar.

Acesta nu-si poate explica cum „statul poate impune obligativitatea inchirierii unei locuinhte pe cinci ani“, incalcand, astfel, dreptul proprietarului de a alege.

„Potrivit acestui proiect, contractul de inchiriere nu il formuleaza partile, ci il «da» statul, creand obligatoriu si dispozitii obligatorii. Dispozitiile nu intra in seama partilor, fiind invalide daca nu se incadreaza in «tipicul» stabilit de stat“, a mai spus Silvestri.

Berceanu contesta Legea chiriilor propusa de Borbely
Ministrul transporturilor, constructiilor si turismului, Radu Berceanu (PD), nu este de acord cu proiectul Legii chiriilor si sustine ca directia de locuinte din cadrul ministerului este coordonata de Laszlo Borbely (UDMR), care si-a dat acordul pentru postarea pe site-ul institutiei a proiectului pe care el nu îl considera fezabil. “Nu cred ca ceea ce este în dezbatere pe site este un proiect fezabil, ca urmare îmi cer scuze pentru tot disconfortul creat de aparitia acestui proiect“, a declarat Berceanu, intr-un comunicat de presa.

Potrivit acestuia, MTCT si-a propus sa organizeze o licitatie internationala pentru angajarea unui consultant care sa auditeze întregul pachet legislativ în domeniul locativ, considerat unul foarte complex.

Blog Archive

Livescore Basebal: Chiriile vor creste, in medie, cu 15% in acest an
Livescore Basebal: Chiriile vor creste, in medie, cu 15% in acest an
Livescore Basebal: Chiriile vor creste, in medie, cu 15% in acest an
Livescore Basebal: Chiriile vor creste, in medie, cu 15% in acest an