Astra Sport Bets

Astra Sport Bets - Pariuri Sportive de calitate

Bet365

Calatorie spre centrul Pamantului

O expeditie stiintifica britanica a plecat martea trecuta, la bordul navei "RRS James Cook", pentru a investiga o anomalie geologica submarina, o "rana deschisa" de dimensiuni uriase a scoartei terestre.

Intr-o regiune cu diametrul de aproximativ 3.000-4.000 de metri, situata la aproximativ 2.000 de mile nautice sud-vest de Insulele Canare, la 3.000 de metri adancime, mantaua Pamantului este expusa direct, fara a forma scoarta, cum se intampla in mod obisnuit.
Timp
de sase saptamani, grupul de oameni de stiinta condus de profesorul Roger C. Searle, de la Universitatea Durham, va examina indeaproape anomalia, utilizand mai multe instrumente, intre care un sonar performant si o sonda robotica.

Instrumente speciale

Robotul este dotat cu camere de luat vederi, dar si cu instrumente de forare, capabile a taia gauri cu diametrul de pana la un metru adancime. Searle spera ca, trimitand robotul in trei locuri diferite, sa poata preleva cat mai multe mostre de peridotita - roca extrem de densa, de culoare verde-inchis, derivata din compozitia mantalei. Profesorul britanic a subliniat
ca absenta materiei vulcanice „obisnuite” va permite robotului sa ajunga la materiale apropiate de cele care exista in centrul Pamantului.

Sonarul de mare adancime TOBI (Towed Ocean Bottom Instrument) este un instrument de cartografiere batimetrica a bazinului oceanic, capabil a produce imagini in relief de mult mai mare fidelitate decat un sonar obisnuit. TOBI serveste in principal la identificarea celor mai bune zone in care va fi trimisa sonda robotica. De asemenea, gratie sonarului, oamenii de stiinta vor vedea portiunile de maxima expunere a peridotitei, forma riftului, distributia faliilor si eventualele zone de eruptie a magmei.

Sonda robotica este un echipament de forare instalat pe un trepied, ansamblul fiind coborat si comandat printr-un cablu special de la bordul „RRS James Cook”. Capul de forare este diamantat si produce „carote” (mostre) din roca in care taie. Pe trepiedul sondei este instalata si o camera de luat vederi.

Blog Archive

Livescore Basebal: Calatorie spre centrul Pamantului
Livescore Basebal: Calatorie spre centrul Pamantului
Livescore Basebal: Calatorie spre centrul Pamantului
Livescore Basebal: Calatorie spre centrul Pamantului