Astra Sport Bets

Astra Sport Bets - Pariuri Sportive de calitate

Bet365

Un prohod pentru PSD

Vanghelie şi Geoană s-au decis, ieri, să fie ei cioclii care vor conduce PSD pe ultimul drum".

După ce vor pierde dezastruos la Bucureşti, social-democraţii au toate şansele să rateze şi alegerile parlamentare. Iar pentru un partid de baroni obişnuiţi să se hrănească din resursele bugetului, patru ani de opoziţie vor însemna începutul sfârşitului. Primarii, parlamentarii şi sponsorii PSD vor dezerta pe capete către cei care vor controla banii publici. În 2012, Ion Iliescu va avea 82 de ani.

În fapt, ceea ce se întâmplă acum este efectul revenirii lui Adrian Năstase, susţinut de Ion Iliescu, în conducerea PSD. Geoană a început să se teamă pentru fotoliul său, şi-a căutat aliaţi şi l-a atras pe Vanghelie de partea sa, oferindu-i candidatura la Bucureşti. Sondajele arată însă că acest pretendent nu are şanse să ajungă nici măcar în turul doi al alegerilor, fiind mai prost cotat chiar decât liderul PNL Ludovic Orban. Interesant este că ceea ce îi uneşte pe Geoană şi pe Vanghelie este faptul că ambii au mai reuşit contraperformanţa de a pierde din primul tur. Iar după ce PSD va ieşi din competiţia pentru Capitală, urmările sunt previzibile: rezultate mai proaste în turul doi al alegerilor locale şi, până la scrutinul pentru parlament, un permanent conflict de gherilă în interiorul partidului.

Pur ipotetic, ne putem întreba ce alte opţiuni ar fi avut Geoană. Alegerile pentru Parlamentul European au arătat că Bucureştiul rămâne fieful lui Traian Băsescu. Totuşi, PSD putea specula mult mai bine antipatia pe care a reuşit să o acumuleze actualul primar general, Adriean Videanu, şi comunicarea dezastruoasă pe care acesta a avut-o cu locuitorii oraşului. Social-democraţii puteau să facă un efort şi să nu aducă în faţa alegătorilor din cel mai mare centru universitar un individ agramat şi semidoct. Faptul că Vanghelie le-a dat de pomană profesorilor din sectorul 5 nu constituie un supliment intelectual la diploma de bacalaureat. Sorin Oprescu avea şansa, cel puţin, de a ajunge în turul doi. Dacă acesta va candida
ca independent şi va mai smulge ceva voturi de la electoratul social-democrat, eşecul tandemului Geoană-Vanghelie va fi garantat.

Nu avem de ce să plângem pentru soarta tristă a PSD. Populismul a fost dintotdeauna singura şi adevărata ideologie a acestui partid. În prezent, slavă Domnului, putem spune că absolut toate formaţiunile politice au îmbrăţişat o astfel de doctrină, aşa că un partid populist mai puţin nu se va simţi. Diferenţa este făcută de liderii-locomotivă: Iliescu, Băsescu, Vadim Tudor sau Gigi Becali. Fără Ion Iliescu, PSD este compus din politicieni banali şi mediocri, pe care greu îi distingi de masa aformă din PDL, care se ascunde în spatele lui Traian Băsescu. Ceea ce se întâmplă acum cu PSD, în perioada lentei, dar inevitabilei despărţiri de Iliescu, prefigurează viitorul PDL.